17 Ιουλ 2008

Semantic documents

Ηρθε και η σειρά της Xerox να "χτυπηθεί" από το semantic Wave. Ένα report της εταιρίας τον Μάϊο 2008 περιγράφει συνοπτικά τις πρόσφατες εξελίξεις στον σημασιολογικό ιστό και αναφέρει τις σχετικές προσπάθειες και τα έργα που υλοποιεί.

Ο στόχος της Xerox να μετασχηματίσει τα έγγραφα σε “meaningful spaces”, ήταν αναμενόμενο να συνδυαστεί με τα τα οφέλη των σημασιολογικών τεχνικών.

Βέβαια, η Xerox με το φημισμένο PARC (Palo Alto Research Centre) δεν ανακάλυψε τώρα το semantic web. Το XIP (Xerox Incremental Parser) και το FactSpotter (ένα semantic search engine) είναι από τις πρώτες προσπάθειες που έκαναν οι ερευνητές του PARC, ενώ ακόμη και το Powerset, που ανέφερα στο προηγούμενο post, είναι spin-off του PARC.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η προσπάθεια χρήσης semantic tagging σε μουσεία με το πιλοτικό έργο στο Powerhouse Museum του Sydney.

Άλλη μια μεγάλη εταιρία ενώνει τις δυνάμεις της στην προσπάθεια για το semantic web!

8 Ιουλ 2008

Semantic Search

Πέρασε ένας χρόνος από το 6th International Semantic Web Conference όπου ο Barney Pell, ιδρυτής και Chief Technology Officer της Powerset, σε ένα από τα keynotes μίλησε για την εταιρία του την PowerSet, που χρησιμοποιεί ένα μίγμα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και symbolic reasoning για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του “Google-style” search.

Το πιο "hot" θέμα των τελευταίων ημερών είναι η εξαγορά της Powerset από την Microsoft (δείτε τις ανακοινώσεις της Powerset και της Microsoft - οι φήμες λένε για 100 εκατομμύρια δολλάρια).

Το θέμα είναι όντως "hot" γιατί δείχνει μια τάση της Microsoft να πάρει τον σημασιολογικό ιστό στα σοβαρά και να επενδύσει σε σχετικές τεχνολογίες.

Το post του venturebeat έχει μια πολύ καλή ανάλυση για τις διαφορετικές επιλογές της Google και της Microsoft στο θέμα του search - και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις προσπάθειες της Yahoo! που είχα αναφέρει παλιότερα εδώ.

Η προσέγγιση της Powerset δεν είναι, βέβαια, η μοναδική: για όσους ενδιαφέρονται η Jana Herwig σε χθεσινό της posting κάνει μια σύντομη επισκόπηση σε περισσότερες από 20 semantic search engines.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.