19 Σεπ 2008

Large Knowledge Collider

Εχετε σίγουρα διαβάσει για το Large Hadron Collider - LHC, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων, που ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου με σκοπό να μελετήσει την κατάσταση της συμπαντικής ύλης μόλις ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) -περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν- και τη δημιουργία του κόσμου.

Στην περίπτωση του Σημασιολογικού Ιστού ενδιαφέρον έχει ο Μεγάλος Επιταχυντής Γνώσης - Large Knowledge Collider που έχει στόχο να αναπτύξει μία πλατφόρμα για κατανεμημένη συμπερασματολογία (massive distributed incomplete reasoning) χρησιμοποιώντας logic-based Semantic Web reasoning μεθόδους και high-performance cluster computing τεχνικές για να πετύχει Webscale reasoning.

Ενώ οι επιστήμονες του CERN ελπίζουν στην ανακάλυψη πληροφοριών για την «ώρα μηδέν» της δημιουργίας του σύμπαντος - γυρίζοντάς μας "πολλά χρόνια" πίσω, η ομάδα πίσω από το LARKC στοχεύει να υποστηρίξει reasoning at Web scale - ανιχνεύοντας το μέλλον του Web.

1 Σεπ 2008

User generated mashups


Ολοι μας ξέρουμε, και οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε - ίσως χωρίς να το καταλαβαίνουμε - Web 2.0 τεχνολογίες και ειδικότερα mashups.

Ένα mashup ενσωματτώνει σε μια ολοκληρωμένη web εφαρμογή δεδομένα από πολλές και διαφορετικές πηγές, ώστε να δημιουργηθεί μία καινούργια υπηρεσία.

Το ερώτημα είναι: πόσο εύκολο είναι να δημιουργεί ο ίδιος ο χρήστης τα δικά του mashups όταν τα χρειάζεται;

Η απάντηση είναι "πολύ εύκολο", αρκεί ο χρήστης να έχει εγκαταστήσει το Ubiquity, ένα νέο εργαλείο των Mozilla Labs που μπορεί να είναι ακόμη σε πειραματική φάση (ανακοινώθηκε στις 26 Αυγούστου), αλλά υπόσχεται user empowerment με user generated mashups!

Σύμφωνα με τον Aza Raskin (head of user experience των Mozilla Labs), το Ubiquity στοχεύει να είναι "A Command Line For Web 2.0" - διαβάστε για το Ubiquity στο blog του Aza Raskin ή στην συνέντευξη που έδωσε στο VentureBeat.

Δείτε το video και νομίζω ότι (όπως οι περισσότεροι που σχολίασαν στο blog), θα πείτε κι εσείς: ΑWESOME !


[Αξίζει να σημειώσω ότι ο Aza Raskin είναι γιός του Jef Raskin (1943-2005), του ανθρώπου που ξεκίνησε το Macintosh project για την Apple Computer στο τέλος της δεκαετίας του 70, και μάλιστα ήταν αυτός που έδωσε το όνομα των αγαπημένων του μήλων McIntosh στο project]


[thanks to vergi for the link to Ubiquity]

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.