21 Μαΐ 2008

Semantic Wikipedia

Mετά το Digg ήρθε και η σειρά της Wikipedia να γίνει semantic!

Η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια για να φτιαχτεί μία semantic version της Wikipedia ήταν με ένα άρθρο από την ομάδα του φίλου Rudi Studer στο International World Wide Web Conference το 2006. Από τότε όμως τα πράγματα προχώρησαν.

Πρόσφατα έγιναν δύο σχετικές ανακοινώσεις από εταιρίες που έχουν ήδη προχωρήσει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση.

To Powerset (ίσως ένα από τα πλέον συζητημένα start-ups στη Silicon Valley) που χρησιμοποιεί “natural language” για Semantic search, θα έχει πλέον σαν βασικό corpus την Wikipedia. Βέβαια, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα: το Powerset στοχεύει να επεκτείνει το indexing που κάνει και σε άλλα “data sets” όπως άρθρα από νέα και blog posts. [Και (προφανώς) άρχισαν αμέσως οι φήμες ότι η Microsoft θα αγοράσει την Powerset].

Από την άλλη μεριά η Topquadrant ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την DBpedia (ένα RDF repository που βασίζεται στην Wikipedia) για να υποστηρίξει τη δημιουργία διαφορετικών domain models. Η λειτουργικότητα αυτή θα παρέχεται από το εργαλείο TopBraid Composer, ένα Eclipse plug-in, για την ανάπτυξη οντολογιών και semantic εφαρμογών. Δείτε το σχετικό blog post και ένα video που εξηγούν τη διαδικασία.

Τα κομμάτια του puzzle για να φτιαχτεί το web 3.0 αρχίζουν σιγά-σιγά να χτίζονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.