3 Απρ 2009

Google vs Semantic web

Τι γίνεται όταν ερευνητές της Google δημοσιεύουν άρθρο σε ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά τεχνητής νοημοσύνης (το IEEE Intelligent Systems) στο οποίο περιγράφουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για σημασιολογική ανάλυση (την "συμβολική / δομική" - που χρησιμοποιείται από το semantic web - και την "στατιστική") και πρακτικά δείχνουν τη σαφή προτίμησή τους για μία από τις δύο (τη δεύτερη!);

Η απάντηση είναι: χαμός στα blogs που υποστηρίζουν το semantic web :-)

Τι έγινε; Οι Alon Halevy, Peter Norvig και Fernando Pereira, ερευνητές της Google Research, δημοσίευσαν το άρθρο τους "The Unreasonable Effectiveness of Data" στο τελευταίο τεύχος του IEEE Intelligent Systems, αλλά κσι στο blog της Google Research.

Στο άρθρο "μιμούνται" τη λογική (αλλά και τον τίτλο) ενός άρθρου του Eugene Wigner που δημοσιεύθηκε στο Communications in Pure and Applied Mathematics τον Φεβρουάριο του 1960 με τίτλο "The Unreasonable Effectiveness of Mathematics in the Natural Sciences".

Σε μεγάλο βαθμό το άρθρο των ερευνητών της Google μπορεί να θεωρηθεί "καταπέλτης" για την προσέγγιση του semantic web.

Και βέβαια, δεν είναι ότι καλύτερο αυτός ο καταπέλτης να προέρχεται από ερευνητές της μεγαλύτερης εταιρίας στο web!

Η συζήτηση μόλις άρχισε (δείτε π.χ. τα postings του Stefano Mazzocchi και του Frank van Harmelen) και αναμένεται συναρπαστική...


Update: Οπως αναμενόταν, τα blogs πήραν φωτιά μετά από τη δημοσίευση του άρθρου. Ξεχωρίζω δύο postings που έχουν ενδιαφέρον:

  • του Mike Bergman στο "Massive Muscle on the ABox at Google", όπου πολύ σωστά ξεκαθαρίζει ότι το άρθρο αναφέρεται στα στιγμιότυπα (instances) των δεδομένων και στη δομή του ABox, σε αντίθεση με τις οντολογίες που εφαρμόζονται στο TBox της περιγραφικής λογικής. Και, βέβαια, επισημαίνει ότι είναι λογικό (μόνον) εταιρίες σαν τη Google να έχουν τον όγκο δεδομένων που απαιτείται για την ανάλυση του ABox.
  • και το posting του Daniel Tunkelang που μας θυμίζει ότι αυτή η οπτική γωνία που υιοθετούν οι ερευνητές της Google είχε εμφανιστεί και παλιότερα (ίσως σε πιο ακραία μορφή) σε ένα άρθρο του Wired με τον τίτλο “The End of Theory: The Data Deluge Makes the Scientific Method Obsolete“. Το άρθρο αναφερόταν σε μια φράση του Peter Norvig ότι “All models are wrong, and increasingly you can succeed without them” και κατέληγε με την ερώτηση: "It's time to ask: What can science learn from Google?" :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.