18 Οκτ 2009

Networks, Crowds, Markets

"Η διασυνδεσιμότητα ('connectedness') της σύγχρονης κοινωνίας είναι κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από την ραγδαία ανάπτυξη του Internet και του Web, την ευκολία επικοινωνίας της πληροφορίας αλλά και την ευκολία εξάπλωσης των επιδημιών ή των οικονομικών κρίσεων. Τα φαινόμενα αυτά εμπεριέχουν την ευρεία ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων και προϋποθέτουν την συνάθροιση της συμπεριφοράς πολλών ατόμων. Είναι βασισμένα στις συνδέσεις που μας ενώνουν και στους τρόπους με τους οποίους οι αποφάσεις μας έχουν επιπτώσεις στους άλλους."

Με τέτοιο σύγχρονο και ενδιαφέρον θέμα είναι σίγουρο ότι το νέο βιβλίο των David Easley και Jon Kleinberg με τίτλο "Networks, Crowds, and Markets: Reasoning About a Highly Connected World" που θα κυκλοφορήσει το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Το βιβλίο συνδυάζει προσεγγίσεις απο τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα οικονομικά, την κοινωνιολογία και την επιστήμη των υπολογιστών για να περιγράψει πως διασυνδέονται οι κόσμοι της τεχνολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα θέματα του βιβλίου περιγράφουν αρκετά από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε ετευνητικά στην ομάδα μου, όπως prediction markets, recommendation engines αλλά και search engines.

Και - ευτυχώς - δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2010: οι Easley και Kleinberg έκαναν διαθέσιμη για download μία free pre-publication version του βιβλίου τους. Κατεβάστε τις 828 σελίδες (!) του draft από το site του Kleinberg στο πανεπιστήμιο Cornell.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.