Ολα ξεκίνησαν μέσα Σεπτέμβρη όταν ο Tim Berners-Lee με τον Nigel Shadbolt συνάντησαν τον Gordon Brown στο νούμερο 10 της Downing Street για να του παρουσιάσουν την πρότασή τους για το "άνοιγμα" των δεδομένων της κυβέρνησης.
Βέβαια, η πολιτική δέσμευση προϋπήρχε: ο Brown είχε ήδη δεσμευθεί για την παροχή πρόσβασης στα δεδομένα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Building Britain’s Future, μιμούμενος την αντίστοιχη προσπάθεια του Obama.
Μετά από μερικές μέρες το UK Cabinet Office κάλεσε τους "open data" developers να συμμετέχουν στην προσπάθεια (η συμμετοχή όμως απαιτεί εγγραφή σε ένα google group - κάτι που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά!).
Τώρα πιά το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στα media, όπως στο BBC News.
Θέλετε κι εσείς να κάνετε ένα SPARQL query στα δεδομένα της Αγγλίας; Το blog της Talis έχεις όλες τις λεπτομέρειες.
Αντε... και στα δικά μας :-)
22 Οκτ 2009
Open government data
Posted by gmentzas at 12:00 μ.μ. 0 comments
Labels: egovernment, eparticipation, open source, semantic web, web 2.0, web science
20 Οκτ 2009
"Εξυπνη" Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Το τεύχος του περιοδικού IEEE Intelligent Systems Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου 2009 περιλαμβάνει το special issue - αφιέρωμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση που επιμεληθήκαμε με τον Βασίλη Περιστέρα, τον Ντίνο Ταραμπάνη και τον Andreas Abecker.
Ο τίτλος του αφιερώματος είναι "Transforming E-government and E-participation through IT" και η εισαγωγή στο τεύχος είναι downloadable από το site του περιοδικού.
Enjoy!
Posted by gmentzas at 11:40 π.μ. 0 comments
Labels: egovernment, eparticipation, web 3.0, web science
18 Οκτ 2009
Networks, Crowds, Markets
"Η διασυνδεσιμότητα ('connectedness') της σύγχρονης κοινωνίας είναι κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από την ραγδαία ανάπτυξη του Internet και του Web, την ευκολία επικοινωνίας της πληροφορίας αλλά και την ευκολία εξάπλωσης των επιδημιών ή των οικονομικών κρίσεων. Τα φαινόμενα αυτά εμπεριέχουν την ευρεία ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων και προϋποθέτουν την συνάθροιση της συμπεριφοράς πολλών ατόμων. Είναι βασισμένα στις συνδέσεις που μας ενώνουν και στους τρόπους με τους οποίους οι αποφάσεις μας έχουν επιπτώσεις στους άλλους."
Με τέτοιο σύγχρονο και ενδιαφέρον θέμα είναι σίγουρο ότι το νέο βιβλίο των David Easley και Jon Kleinberg με τίτλο "Networks, Crowds, and Markets: Reasoning About a Highly Connected World" που θα κυκλοφορήσει το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press δεν θα περάσει απαρατήρητο.
Το βιβλίο συνδυάζει προσεγγίσεις απο τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα οικονομικά, την κοινωνιολογία και την επιστήμη των υπολογιστών για να περιγράψει πως διασυνδέονται οι κόσμοι της τεχνολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τα θέματα του βιβλίου περιγράφουν αρκετά από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε ετευνητικά στην ομάδα μου, όπως prediction markets, recommendation engines αλλά και search engines.
Και - ευτυχώς - δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2010: οι Easley και Kleinberg έκαναν διαθέσιμη για download μία free pre-publication version του βιβλίου τους. Κατεβάστε τις 828 σελίδες (!) του draft από το site του Kleinberg στο πανεπιστήμιο Cornell.
Posted by gmentzas at 3:54 μ.μ. 0 comments