8 Μαΐ 2010

Social Media Predict the Oscars

Στα social media (blogs, social networks, microblogs, κλπ) υπάρχει ένας πλούτος πληροφορίας και γνώσης που εάν τον επεξεργαστούμε κατάλληλα μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις ή/και να υποστηρίξουμε συγκεκριμένες επιλογές.

Με αφετηρία αυτήν την υπόθεση και χρησιμοποιώντας σαν τεχνολογική πλατφόρμα τις αγορές πρόβλεψης - που είχα περιγράψει και παλιότερα εδώ - μια εργασία της ερευνητικής ομάδας μου οδήγησε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα: την επεξεργασία πληροφορίας από social media για την πρόβλεψη του βραβείου Oscar καλύτερης ταινίας.

Πήραμε δεδομένα από social media sites που περιέχουν κριτικές, σχόλια και αξιολογήσεις κινηματογραφικών ταινιών όπως to Imdb.com, to Flixster.com, to RottenTomatoes.com, to YahooMovies.com, αλλά και από γενικότερα social media όπως Twitter και google trends.

Χρησιμοποιώντας μία πληθώρα από υπολογιστικές τεχνικές (π.χ. opinion mining για την ανάλυση των απόψεων που εκφράζονται στα κείμενα των posts, τεχνητούς πράκτορες που "παίζουν" στις αγορές πρόβλεψης, κλπ) το σύστημα που αναπτύξαμε προέβλεψε σωστά το βραβείο Oscar καλύτερης ταινίας στις έξι από τις επτά χρονιές για τις οποίες είχαμε δεδομένα (2004-2010).

Η χρονιά που κάνουμε λάθος είναι το 2006, όταν το Oscar το πήρε το Crash, το οutsider εκείνης της χρονιάς, που νίκησε ταινίες όπως το Brokeback Mountain.

Αύριο (12.05.10) ο Θύμιος παρουσιάζει αυτην τη δουλειά στο διεθνές συνέδριο για Autonomous Agents and Multiagent Systems στο Τορόντο.

Για όσους ενδιαφέρονται για τις τεχνικές λεπτομέρειες η παρουσίαση είναι online και ο πλήρης τίτλος του άρθρου είναι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.