18 Απρ 2008

Εικονικές αγορές προβλέψεων


Ακόμη δύο περιπτώσεις που σύγχρονες καινοτόμες ιδέες προωθούνται στον επιχειρηματικό κόσμο: το περιοδικό McKinsey Quarterly και οι New York Times δημοσίευσαν τις τελευταίες μέρες άρθρα για τις αγορές προβλέψεων (prediction markets - δείτε κάποια σχετικά παλιότερα posts μου για αυτές τις εικονικές αγορές προβλέψεων).

Το McKinsey Quarterly (το περιοδικό της γνωστής συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey & Company) δημοσίευσε ένα άρθρο για τα prediction markets. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια συζήτηση τεσσάρων ειδικών στην περιοχή των prediction markets που έγινε πέρσι τον Νοέμβριο στο Dubai, στο πλαίσιο ενός panel για το global strategy conference της McKinsey. Οι τέσσερεις ήταν:

  • ο Bo Cowgill που είναι product manager στη Google και υπεύθυνος για τα prediction markets της εταιρίας (η Google "τρέχει" αγορές για μια πληθώρα διαφορετικών θεμάτων - από την πρόβλεψη του αριθμού των χρηστών του Gmail μέχρι την πρόβλεψη του συνολικού ετήσιου τζίρου της)
  • ο Jeff Severts, γενικός διευθυντής της Geek Squad (θυγατρικής της Best Buy) στην οποία έχει χρησιμοποιήσει prediction markets,
  • ο James Surowiecki (γνωστός στους περισσότερος σαν συγγραφέας του βιβλίου Wisdom of Crowds που θεωρείται "βίβλος" της συλλογικής νοημοσύνης και των επιχειρηματικών εφαρμογών του Web 2.0), και
  • ο Todd Henderson, Assistant Professor of Law (και πρώην McKinsey consultant) .
Η συζήτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κυρίως σε ότι αφορά το μέλλον των αγορών προβλέψεων στις επιχειρήσεις, όπου, παρά μερικούς ενδοιασμούς για τα νομικά και θεσμικά θέματα που δημιουργούνται, η πρόβλεψη των ομιλητών είναι πολύ θετική ιδιαίτερα για μεγάλες, κατανεμημένες επιχειρήσεις.

(Το άρθρο του McKinsey Quarterly είναι διαθέσιμο εδώ, αρκεί να γίνει registration - που είναι δωρεάν)

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για μένα είχε ένα άρθρο στους New York Times που αναφέρεται στη χρήση prediction markets για την ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων ιδεών και τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης της καινοτομίας στο εταιρικό περιβάλλον. (Το άρθρο έχει τίτλο Betting to Improve the Odds, ενώ υπάρχει και μια συντομευμένη ελληνική version απο την Καθημερινή).

Το άρθρο των New York Times αναφέρει το παράδειγμα της αγοράς προβλέψεων στο InterContinental, όπου χρησιμοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή: οι παίκτες έβαζαν ανώνυμα τις ιδέες τους, αλλά αντί για μετοχές είχαν στη διάθεσή τους ψηφιακά κουπόνια (virtual tokens). Κάθε παίκτης έπαιρνε 10 πράσινα κουπόνια το οποία τοποθετούσε στις καλύτερες ιδέες και 3 κόκκινα στις χειρότερες, ενώ μπορούσε χωρίς περιορισμό να μεταφέρει τα κουπόνια του από τη μια ιδέα στην άλλη, καθως νέες ιδέες έμπαιναν στην αγορά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονταν οι πέντε top ιδέες (με τα περισσότερα πράσινα κουπόνια), οι πέντε χειρότερες ιδέες (με τα περισσότερα κόκκινα) και οι πέντε top παίκτες (αυτοί που είχαν τοποθετήσει τα κουπόνια τους στις καλύτερες θέσεις - σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα της αγοράς). Οι ιδέες που κέρδισαν τελικά είχαν να κάνουν με τη λειτουργικότητα του web site της εταιρίας και δύο από αυτές προχώρησαν στο στάδιο της υλοποίησης.

Ακριβώς αυτό είναι και το ευρύτερο θέμα της έρευνας που κάνουμε με την ομάδα μου στο Ε.Μ.Π. όπου έχουμε αναπτύξει το Ιdea Market περιβάλλον που ονομάζουμε IDEM. Η χρήση του IDEM για τη δημιουργία και αξιολόγηση νέων ιδεών σε επιχειρήσεις είναι και το αντικείμενο δύο νέων δημοσιεύσεων μας που θα παρουσιαστούν σε διεθνή συνέδρια τον Ιούνη (στο International Engineering Management Conference στην Πορτογαλλία και στο Third International Conference on Internet and Web Applications and Services στην Αθήνα).

Τέλος, για να μη ξεχνάμε και τις μη-επιχειρηματικές εφαρμογές: αυτό που παρακολουθούν όλοι είναι η χρήση prediction markets για την προβλεψη του αποτελέσματος στις εκλογές στις Η.Π.Α. - δείτε ένα σχετικό άρθρο στο CNN ή παρακολουθήστε την εξέλιξη των αγορών του Intrade, ή του NewsFutures.

Οποίος ενδαφέρεται, ας ποντάρει!

Εγώ πάντως, ποντάρω από τώρα στο γεγονός ότι πάρα πολύ κόσμος θα τσεκάρει τα web sites των μεγαλύτερων prediction markets όπως το Intrade και το Iowa όταν ανακοινωθούν και τα πραγματικό αποτελέσματα για να δεί πόσο κοντά ή μακριά έπεσαν οι προβλέψεις των εικονικών αγορών!

Εγώ θα είμαι σίγουρα ένας απ' αυτούς :-)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Darin ist etwas auch mich ich denke, dass es die gute Idee ist. levitra ohne rezept levitra 20mg [url=http//t7-isis.org]viagra[/url]

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.