Πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια απο τότε που άκουσα για πρώτη φορά για "αφηνιασμένα έργα πληροφορικής". Τα runaway IT projects είναι αυτά που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και ξεπερνούν κατα πολύ τον προϋπολογισμό τους, το χρονικό πρόγραμμά τους ή και τα δύο!
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 τα runaway projects ήταν από τα πιο συνηθισμένα θέματα έρευνας και συζήτησης στο χώρο της πληροφορικής. Είχε προηγηθεί η κλασσική δημοσίευση του Barry Boehm για το Top 10 στα Industrial Software Metrics (που δημοσιεύθηκε στο IEEE Software το 1987), ενώ δεν είχε δημοσιευθεί ακόμη η μεθοδολογία για την αξιολόγηση του ρίσκου των εργων πληροφορικής (Software Risk Evaluation) από το Software Engineering Institute του Carnegie Mellon University.
Θα μου πείτε, τι μ' έπιασε και τα θυμήθηκα όλ' αυτά;
Η αφορμή ήταν ένα άρθρο που δημοσίευσε σήμερα η Guardian με τίτλο: Not fit for purpose: £2bn cost of government's IT blunders. Το άρθρο υπολογίζει σε 2 δις λίρες το κόστος για τον Βρεττανό φορολογούμενο των έργων e-government που δεν ολοκληρώθηκαν στην Αγγλία από το 2000 και μετά.
Αραγε πόσο είναι το αντίστοιχο κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο;
Η μήπως δεν θα έπρεπε να κάνω τέτοιες σκέψεις σε μια χώρα που το online sophistication και το online availability των δημόσιων υπηρεσιών (σύμφωνα με μελέτες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι πολύ κάτω του μέσου Ευρωπαϊκού όρου;
5 Ιαν 2008
Τα αφηνιασμένα έργα e-government
Posted by gmentzas at 8:22 μ.μ.
Labels: egovernment, management, society
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου