1 Φεβ 2008

Tέλος εποχής για τη Νetscape

Η Netscape περνάει από σήμερα στην ιστορία!

Θυμάστε το Navigator; Τον browser της Netscape; Οπως ανακοίνωσε η AOL από τα τέλη του 2007, σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2008, σταματά η υποστήριξη ενός σημαντικού browser, ή όπως γράφτηκε: η AOL σκοτώνει την Netscape!

Η άνοδος και η πτώση της Netscape αξίζει να γίνει case σε business school (ίσως να είναι ήδη - το Harvard Business School έχει ήδη cases για το ΙPO της Netscape αλλά και για τα πρώτα "μαθήματα" από την αγορά των browsers).

Οι "παλαιότεροι" (όχι υποχρεωτικά τόσο παλιοί όσο εγώ :-) μάλλον μπήκατε στο κόσμο του web με την Netscape - στην αρχή με το Mosaic και μετά με το Navigator που μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο παράδειγμα open source development στο Ιντερνετ.

Βέβαια, η Netscape έγινε γνωστή στους περισσότερους αρχικά λόγω της εξαγοράς της από την AOL το 1998 και μετά λόγω της δικαστικής διαμάχης με τη Microsoft, όταν η τελευταία αποφάσισε to 2002 να δίνει τον Internet Explorer δωρεάν μαζί με το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Οι λόγοι της πτώσης της Netscape είναι μάλλον περισσότερο σύνθετοι από την σχετικά απλοποιημένη version σύμφωνα με την οποία η Netscape ήταν ένα από τα θύματα της μονοπωλιακής δύναμης της Microsoft.

Ενδεικτικό αντιπαράδειγμα είναι η επικράτηση του Firefox της Mozilla (το προσωπικό μου favourite) σαν εναλλακτική λύση στον Explorer. To Firefox αποτελεί πολύ καλό δείγμα εφαρμογής στην εποχή του Web 2.0 (είναι open source, δωρεάν, υποστηρίζει τη συνεργατική ανάπτυξη, κλπ) που δημιουργήθηκε από τις "στάχτες" της τεχνολογίας της Netscape και συνεχίζει να παράγει καινοτόμες ιδέες και προϊόντα, όπως το Prism και το Weave. Και βέβαια, η περίπτωσή του συνεχίζει να ελκύει το ενδιαφέρον των συμβούλων (δείτε το πρόσφατο άρθρο της ΜcKinsey).

Σε κάθε περίπτωση, ίσως η σημερινή μέρα αξίζει να χαρακτηρίζεται στην ιστορία του web ως το τέλος μιάς εποχής.

Update: Τελικά, σίγουρα θα είναι σημαντική αυτή η μέρα! Πιθανόν σαν αρχή μιας νέας εποχής, παρά σαν το τέλος μιας άλλης. Προφανώς αναφέρομαι στη σημερινή ανακοίνωση της Μicrosoft ότι δίνει $44.6 δις δολάρια για την εξαγορά της Yahoo! Ιδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.