6 Μαΐ 2008

Το μέλλον του Internet

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μία παν-ευρωπαϊκή προσπάθεια προσδιορισμού αυτού που έχει πλέον καθιερωθεί ως το Μελλοντικό Διαδίκτυο (Future Internet). Με δεδομένη την επιτυχία (αλλά και τα προβλήματα) του τωρινού Internet, είναι πλέον καιρός να προσδιοριστούν ξανά οι αρχές ανάπτυξης και οι μελλοντικές προκλήσεις του σημαντικότερου μέσου της νέας εποχής.

Ενα σημαντικό γεγονός σ' αυτήν την προσπάθεια είναι το συνέδριο με τίτλο "The Future Of The Internet" που έγινε στο Bled της Σλοβενίας (31 Μαρτίου-2 Απριλίου 2008) και που οδήγησε στο Bled declaration, ένα σύντομο κείμενο αρχών για συντονισμένη έρευνα σε μία σειρά απο θέματα (όπως η ανάπτυξη υπηρεσιών, η ασφάλεια, οι τεχνολογίες δικτύων και περιεχομένου, κλπ) που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανάπτυξη του Future Internet στην Ευρώπη.

Σαν ένα πρώτο βήμα υλοποίησης του Bled declaration, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστησε ήδη το European Future Internet Portal, που λειτουργεί σαν κεντρικό forum για τις σχετικές δραστηριότητες και τις συζητήσεις για νέα ερευνητικά θέματα.

Τα θέματα που συζητούνται είναι πολλά και οι ενδιαφέρουσες προοπτικές για έρευνα απεριόριστες. Επιφυλλάσομαι για πιο αναλυτική παρουσίαση κάποιων θεμάτων που απασχολούν ιδιαίτερα αυτό το blog στο μέλλον.

Μέχρι τότε παραθέτω απλώς ορισμένες από τις επικείμενες εκδηλώσεις και συνέδρια στα θέματα του Future Internet, για να πάρετε μια γεύση της πληθώρας των θεματικών περιοχών που επηρεάζονται και επηρεάζουν την εξέλιξη του μελλοντικού διαδικτύου:

  • τον Ιούνη στις Βρυξέλλες θα γίνει το πρώτο Japan EU Symposium on the "New Generation Network" and the "Future Internet" (Ο όρος "New Generation Network" είναι το όνομα που έχουν δώσει οι Γιαπωνέζοι σε αυτό που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν "Future Internet" - μη μπορώντας να διαλέξουν, κράτησαν και τα δύο στον τίτλο του συνεδρίου!)
  • Το Σεπτέμβρη θα γίνει στη Βιέννη το Future Internet Symposium με έμφαση στις τεχνολογίες που "οδηγούν" την ανάπτυξη του Web 3.0: τα semantics και τις υπηρεσίες.
  • τον Νοέμβρη στη Λυόν θα γίνει το ICT 2008 (το καθιερωμένο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στην πληροφορική) που φέτος έχει σαν θέμα τα τρία Is για το Internet (invention-innovation-impact).
  • τέλος, τον Δεκέμβρη στη Μαδρίτη θα γίνει το ServiceWave2008 που οργανώνεται από το Networked European Software and Services Initiative με σκοπό να αποτελέσει το κύριο Ευρωπαϊκό γεγονός για την έρευνα σε software services.

Update
: Ακόμη ένα συνέδριο: η Ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα NEM (Networked and Electronic Media) ανακοίνωσε την διοργάνωση του 2008 NEM Summit με θέμα "Towards Future Media Internet" τον Οκτώβριο στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.