30 Δεκ 2008

Social semantic desktop

Εχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερο posting τη δουλειά που κάνουμε στο ερευνητικό έργο Νepomuk για την ανάπτυξη του social semantic desktop και αναρωτιόμουν πότε θα τραβήξει την προσοχή των media.

Ε... λοιπόν με το τέλος του 2008 τέλειωσε και το ερευνητικό έργο και τα αποτελέσματά του έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των media.

Μερικά παραδείγματα άρθρων για το Νepomuk:

  • στο Technology Review του ΜΙΤ παρουσιάζεται με τον εξαιρετικό τίτλο Semantic Sense for the Desktop αλλά και ο ίδιος ο Nova Spivack του Twine αναφέρεται στο Nepomuk και λέει ότι "This might be the semantic desktop that actually survives".
  • στο Slashdot, όπου έγινε αφορμή για διάφορα σχόλια (από πικρόχολα για το όνομα, του τύπου "NepoMUCK? Anything ending in "MUCK" doesn't sound like a good product. The concept is very interesting but the name isn't the best I've seen" μέχρι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την εξέλιξη του semantic web).
  • στο Technews της ACM (Association of Computing Machinery)
  • αλλα και στο site με τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Nepomuk παρουσιάζεται ως βασικός προπομπός του semantic web (Semantic desktop paves the way for the semantic web).

Τα αποτελέσματα του έργου που σχετίζονται με το περιβάλλον KDE είναι στο
http://nepomuk.kde.org/ ενώ το software για Windows, Macintosh και Linux και ένας οδηγός χρήσης είναι διαθέσιμα εδώ.

Τέλος το δικό μας περιβάλλον, το SPONGE (Semantic Personal Ontology-based Gadget, καμμία σχέση με τον Bob the Sponge :-) περιγράφεται εδώ.

Βέβαια, η προσπάθεια δεν τελειώνει με το ερευνητικό έργο!

Οι βασικοί εταίροι του έργου έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα: τη δημιουργία του οργανισμού Open Semantic Collaboration Architecture Foundation, που έχει στόχο του την συνεχή εξέλιξη και την διαλειτουργικότητα στα desktops και στα συνεργατικά (collaborative) περιβάλλοντα.

Το 2009 προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον για το social semantic desktop!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.