9 Ιουν 2009

Microsoft's Zentity

Πιστεύω ότι η πρόσφατη προσπάθεια της ομάδας Education and Scholarly Communication του ερευνητικού τμήματος της Microsoft να αναπτύξει εργαλεία και τεχνικές που υποστηρίζουν τον κύκλο ζωής της "επιστημονικής επικοινωνίας" (Scholarly Communication), δηλαδή το σύνολο των διαδικασιών που περιλαμβάνουν τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, τη συγγραφή άρθρων, τη δημοσίευσή τους και την αποθήκευση και αρχειοθέτησή τους, είναι αξιοπρόσεκτη.

Κι αυτό για τουλάχιστον δύο λόγους.

Πρώτον γιατί τα εργαλεία που αναπτύσσει η Microsoft σε αυτήν την περιοχή αποτελούν πολύ καλά παραδείγματα της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη του σημασιολογικού ιστού. Δείτε το Zentity. Το Zentity αποτελεί τη βασική πλατφόρμα για την αποθήκευση του υλικού που παράγεται κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας (άρθρα, παρουσιάσεις, videos, κλπ). Ο Σάββας Παραστατίδης (που ήταν ο architect του Zentity) πιστεύει ότι η προσέγγιση που ακολουθεί το Zentity είναι αρκετά γενική ενώ δεν διστάζει να δηλώσει: "We believe in the value of semantics".

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι - σύμφωνα με τον Lee Dirks, director της ομάδας, τα εργαλεία αυτά θα είναι διαθέσιμα σαν open source (μία μάλλον καινοτόμα προσέγγιση για την Microsoft). Ισως για την Microsoft να είναι η αρχή αυτού που ο Dirks λέει "we represent a new Microsoft".

[Βέβαια έχω και έναν τρίτο - περισσότερο προσωπικό - λόγο που ενθουσιάζομαι με την προσέγγιση της Microsoft: με εντυπωσίασε το Research Desktop από την πρώτη φορά που είδα τα σχετικά videos και από τότε ανυπομονώ να δω πότε θα γίνει πραγματικότητα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.