10 Οκτ 2007

Ο Θησέας και το μέλλον του Web

Ενα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περσινής χρονιάς για το Internet search ήταν η ανακοίνωση για τη γαλλο-γερμανική συνεργασία με κωδικό Quaero. Το Quaero (που ανακοινώθηκε από το δίδυμο Jacques Chirac και Gerhard Schröder!) είχε λίαν φιλόδοξο στόχο: να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στο google, ή όπως εύστοχα είπε ο Economist, να γίνει το EuroGoogle!

Βέβαια, η ευρωπαϊκή προσέγγιση ήταν "λίγο" διαφορετική από την αντίστοιχη υπεραντλαντική: μαζεύω τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής της χώρας, τους δίνω μπόλικη κρατική χρηματοδότηση (90 εκατ. ευρώ παρακαλώ), φτιάχνω ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και περιμένω αποτελέσματα...

Ακούγεται εγχείρημα καταδικασμένο από γεννησιμιού του; Οι εξέλιξεις δείχνουν πως ναι!

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν προχώρησε, με αποτελέσμα να έχουμε πλέον 2 projects: το Quaero το συνεχίζουν μόνοι τους οι Γάλλοι, ενώ οι Γερμανοί έφτιαξαν το Theseus με αρκετά διαφορετικούς στόχους.

Τι εστί "Θησέας" για τους Γερμανούς; Ενα ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζεται κυρίως σε μεγάλου μεγέθους εφαρμογές του σημασιολογικού ιστού (Semantic Web).

Ο γερμανικός Θησέας έχει στόχο να αναπτύξει "μια νέα υποδομή στο Internet για την αναδυόμενη κοινωνία της γνώσης". Στη λίστα των partners του έργου βρίσκει κανείς πολλά και μεγάλα ονόματα: SAP, Siemens, Fraunhofer, DFKI, FZI, τα πανεπιστήμια του Μονάχου, της Καρλσρούης, κλπ. O Θησέας χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας (κάτι σαν τη δική μας ΓΓΕΤ!) και έχει σαν μόττο του μια φράση που είναι πολύ ελκυστική γι' αυτό το blog: "Web 3.0 = Web 2.0 + semantics" !

Οι Γερμανοί φαίνεται ότι έχουν πάρει στα σοβαρά αυτή την ιστορία: ο CEO της SAP είπε ότι το “THESEUS θα παρέχει τη βάση για την επόμενη γενιά του internet, το internet των υπηρεσιών", ενώ ο διευθυντής του DFKI (το πιο γνωστό ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στη Γερμανία) δήλωσε ευθαρσώς: “το THESEUS είναι ο συνδυασμός των τάσεων πληροφορικής προς το Semantic Web και το Web 2.0, είναι δηλαδή το Web 3.0".

Δεν ξέρω τι θεωρούν οι Γερμανοί "Μινώταυρο του internet" , αλλά ο Θησέας τους έβαλε πλώρη να τον σκοτώσει!

  • Σ' ότι αφορά τις διαφορές Ευρώπης-Αμερικής στη χρηματοδοτούμενη έρευνα αξίζει να δει κανείς να δει το άρθρο του Business Week για το Quaero και τo Theseus και τα postings στο blog τους.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν ενδιαφέρον οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μία η Αμερική φαίνεται να στοχεύει στη δημιουργία κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που να ευνοούν την bottom-up δημιουργικότητα και καινοτομία με απώτερο σκοπό την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, η Ευρώπη προτιμά μια πιο «γραφειοκρατική» προσέγγιση, με την έννοια του εκ των προτέρων πολιτικού σχεδιασμού και της άμεσης εμπλοκής του κράτους στο «εγχείρημα». Αν μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις και να εστιάσουμε μόνο στην «παραγωγή και διάθεση καινοτομίας» χρησιμοποιώντας κάποια παράφραση του “other things equal”, η προσέγγιση της Αμερικής φαίνεται να είναι μπροστά με διαφορά.

Σχετικά με το “Web 3.0 = Web 2.0 + semantics” motto του THESEUS, ίσως θα πρέπει κανείς να είναι περισσότερο επιφυλακτικός για το αν η «ενδυνάμωση» των Web 2.0 υπηρεσιών με “semantics” προκαλέσει μία πραγματική ασυνέχεια και ένα επόμενο “major release” του Web (δηλ. από 2.0 σε 3.0). Και αυτό γιατί η ασυνέχεια της μετάβασης από το Web 1.0 στο Web 2.0 δεν φαίνεται να βασίζονταν σε νέες τεχνολογίες. Παραπέμπω στη συζήτηση σχετικού post και στην απάντηση του O’Reilly για το θέμα.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.