28 Νοε 2007

Αντίο Facebook !


Το Facebook το παράκανε! Ενα καινούργιο πρόγραμμα που εγκατέστησε το γνωστό social networking site ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το Facebook χρησιμοποιεί το Beakon, μια διαφημιστική εφαρμογή που ειδοποιεί τα μέλη του Facebook για τις (ηλεκτρονικές) αγορές που κάνουν οι φίλοι τους (βιβλία, ταινίες, κλπ).

Σαφής παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ιδιωτικότητας!

Εδώ και μια εβδομάδα ο οργανισμός MoveOn.org ξεκίνησε μία καμπάνια για να καταργήσει το Facebook τη χρήση του Beacon - δείτε τη σελίδα του MoveOn με το θέμα αυτό: MoveOn Lobbies Against Facebook Ad Program.

Βέβαια, η ιστορία αυτή έχει τραβήξει την προσοχή του τύπου και των blogs. Δείτε π.χ. το άρθρο των Los Angeles Times, ένα τεχνικό posting και το posting στο σπιτάκι.

Επίσης μπορείτε να δείτε την περιγραφή του Beacon από το ίδιο το Facebook.

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα social networking sites είναι αρκετά προσεκτικά στα θέματα privacy και είναι κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα τώρα που πρέπει να συζητάμε για openness και portability μεταξύ των social software.

Σε κάθε περίπτωση εάν σας ενδιαφέρει μπορείτε να συμμετέχετε στην καμπάνια του MoveOn που (βέβαια!) πρακτικά σημαίνει συμμετοχή σε ένα group του ίδιου του Facebook :-)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και αυτή .. τη παραγωγή
http://www.youtube.com/watch?v=ZMWz3G_gPhU
στην αρχή μου φάνηκε λίγο υπερβολική/ συνμσιολογική κτλ :-)

Στο βωμό των viral marketing μηχανισμών που ειναι κατα γενική ομολογία αποδοτικοί , προσθέσαν και αυτό.. μέσα σε όλο στο χαοτικό widgetτικό σύστημα .

σχετικά με το portability / integration προσωπικά δεν με καλύπτει μέχρι τώρα το OpenSocial. χρειάζονται πιο welldoced APIs , και λύσεις βασισμένες σε κάτι σαν openid / microformats , άντε και token based webservices ;-) λίγο αποκοκομμένες από google accounts integration /SSO model (αν και google addicted ;-))

έχω γράψει κάποια (light) για facebook στα

http://www.aboutconcept.net/?p=49

http://www.aboutconcept.net/?p=50
..

gmentzas είπε...

Ναι, το videάκι στο youtube θυμίζει λίγο "conspiracy theory", αλλά τελικά δεν είναι καθόλου υπερβολικό! Δεν το ήξερα!

Σ'ότι αφορά το portability, σαφώς και δεν φτάνει το OpenSocial. Το θέμα της διαλειτουργικότητας στα social media είναι ακόμη στα σπάργανα.

Στο social software συνέδριο BlogTalk2008 που θα γίνει του χρόνου στην Ιρλανδία, προγραμματίζεται ήδη ένα workshop με θέμα Social Network Portability.

Και βέβαια θα συζητηθούν τόσο οι ανάγκες για επεκτάσεις του OpenSocial και προσεγγίσεις όπως microformats και OpenId, όσο και θέματα privacy!

ΓρΜ

gmentzas είπε...

«Mea culpa» του Facebook για το «Beacon»

Τα "μάζεψε" ο Zuckerberg, δείτε και το σχετικό posting στο KnowHow.

ΓρΜ

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.