14 Ιαν 2008

Πόσο "δικτυωμένοι" είμαστε;

Διάβαζα πρόσφατα το Global Information Technology Report που ετοίμασε το World Economic Forum και το INSEAD. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Δανία είναι πρώτη στο networked readiness σε μία λίστα απο 122 χώρες, με ονόματα όπως η Σουηδία, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, οι ΗΠΑ και η Αγγλία να ακολουθούν (το NRI - Networked Readiness Index - μετρά την τάση των χώρών να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα).

Οι λόγοι για την πρωτιά μιας μικρής χώρας σαν τη Δανία;

Σύμφωνα με τον φίλο και καθηγητή του Insead Soumitra Dutta (που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης) πρώτος στη σειρά των κρίσιμων παραγόντων είναι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση. Η Δανία είναι 5η στον κόσμο σε ότι αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης και 6η σε ότι αφορά τα ποσοστά πρόσβασης των σχολείων στο Internet. Δεύτερον, η Δανία, αλλά και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες, είναι ανοικτές οικονομίες που προσπαθούν συνεχώς να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα - π.χ. η Δανία είναι 3η στον κόσμο σε ότι αφορά την ταχύτητα δημιουργίας μιας νέας εταιρίας. Τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι η έμφαση που δίνει το κράτος στην αντιμετώπιση της τεχνολογίας σαν κρίσιμου καταλύτη στην ανάπτυξη, π.χ. στον δείκτη του e-government readiness η Δανία κατατάσσεται 2η στον κόσμο.

Αρα, σύμφωνα με τον Dutta, αυτά που χρειάζονται είναι: προώθηση της τεχνολογίας από το κράτος, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ανοικτό θεσμικό περιβάλλον.

(H απάντηση στο ερώτημα του τίτλου για την Ελλάδα είναι ότι είμαστε στην 48η θέση).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η Δανία είναι σχετικά μικρούλι σαν κράτος, οπότε οι καινοτομίες, απορροφώνται, εύκολα, έτσι ντόκτορ?
απο προσωπική εμπειρία ξέρω ότι έφτιαξαν ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τα κατάφεραν καλά.
Τώρα για το που μπορεί να φτάσει η ανοχή μας δεν ξέρω, οπωσδήποτε σαν των Δανών.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.