24 Ιαν 2008

Μία καινούργια "φούσκα";


Οσοι παρακαλουθούν αυτό το blog ξέρουν ότι είμαι από τους ενθουσιώδεις υπερασπιστές της τάσης για την ανάπτυξη ενός σημασιολογικού ιστού (τα πιο σχετικά posts είναι εδώ). Οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές του semantic web αποτελούν το σημαντικότερο μέρος της έρευνας που κάνουμε στο εργαστήριο μου στο Ε.Μ.Π., αλλά και της εκπαιδευτικής προσπάθειάς μας.

Παρ'όλα αυτά δεν μπορώ παρά να είμαι μάλλον συγκρατημένος με τα πρόσφατα νέα για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ και δολλαρίων που δίνονται σε νέες start-up ή σε υπάρχουσες εταιρίες για την ανάπτυξη και εξέλιξη εφαρμογών semantic web.

Μερικά παραδείγματα:

  • Η εταιρία semantic analysis Inform.com ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 15 εκατομμύρια δολλάρια από την Spark Capital. Η Inform αναλύει το περιεχόμενο των online publishers και ενσωματώνει links τόσο από τα αρχεία των ίδιων των publishers όσο και από σχετικά sites ή το ευρύτερο web. Σύμφωνα με την εταιρία, έχει ήδη διασφαλίσει περισσότερους από 100 πελάτες, μεταξύ των οποίων το CNN.com, η WashingtonPostκαι ο Economist.
  • Μια γνωστή εταιρία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η Franz, διεκδικεί σημαντικά ποσά χρηματοδότησης για ένα προϊόν της το AllegroGraph. Το AllegroGraph είναι ένα (από τα πολλά) “triple stores” — μία βάση δεδομένων για RDF triples με υποστήριξη για reasoning σε SPARQL, RDFS++, και Prolog.
  • H Metaweb πήρε το εντυπωσιακό ποσό των 42 εκατομμυρίων δολλαρίων για την ανάπτυξη της Freebase, μιάς open source semantic database.
  • Η Ισραηλινή start-up SemantiNet χρηματοδοτήθηκε με ένα αρχικό ποσό 1.7 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Giza Venture Capital.
Ισως το παρελθόν του dot com bubble με κάνει σκεπτικό, ίσως έχω περισσότερη ακαδημαϊκή και λιγότερο επιχειρηματική φιλοσοφία... αλλά δεν μπορώ παρά να είμαι συγκρατημένος με αυτά τα νέα.

Βέβαια, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά: ότι το semantic web προχωρά ασταμάτητα με νέες ιδέες και εφαρμογές.

Ισως η καλλίτερη αποτύπωση αυτής της αισιόδοξης οπτικής δίνεται στο readwriteweb, που τονίζει ότι "those who would contend that semantic web technology has not arrived can stick that in their pipes and smoke it."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Μέντζα, είναι σεβαστές οι επιφυλάξεις σας αλλά κατά τη γνώμη μου στις ιδιωτικές επενδύσεις δεν υφίσταται η έννοια της "φούσκας".

Η εποχή του dot com bust είχε να κάνει καθαρά με την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο που χωρίς πραγματικό προϊόν και -κυρίως- πελατεία, έπαιρναν λεφτά από χιλιάδες μεγαλοεπενδυτές, αλλά -το κυριώτερο- από εκατομμύρια μικροεπενδυτές.

Γιαυτό και στην τωρινή εποχή πολύ πάνια θα ακούσουμε για IPOs εταιρειών τεχνολογίας. Τα μαθήματα έχουν παρθεί.

Τώρα η φούσκα έχει κινηθεί (έχει σπάσει για τη ακρίβεια) προς real estate μεριά.

gmentzas είπε...

χμμ... ναι, να δεχθώ ότι ήταν υπερβολική η αναφορά σε "φούσκα" και η σύγκριση με το dot com bubble.

Εκεί όμως που επιμένω (ακριβώς γιατί με ενδιαφέρει το semantic web) είναι ότι - δυστυχώς - φαίνεται να αναπτύσσεται ένα ανεξέλεγκτο hype που έχει διάφορες όψεις.

Μία απ' αυτές είναι και το φαινόμενο της δημιουργίας υπερβολικών προσδοκιών με "φουσκωμένες" επενδύσεις, και μάλλον πενιχρά αποτελέσματα στην αγορά!

ΓρΜ

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.