29 Οκτ 2007

Ποιό από όλα τα Web;


World Wide Web, Web 2.0, Social web, Semantic Web...

Μήπως είναι πλέον πολλοί (και χαλαρά ορισμένοι) οι όροι που χρησιμοποιούμε;

Ή μήπως δεν έχουν μεγάλη σημασία οι ακριβείς ορισμοί, αλλά μετράει περισσότερο η προώθηση νέων ιδεών και η γρήγορη υιοθέτησή τους;

Σε κάθε περίπτωση, νέες μελέτες και άρθρα για την εξέλιξη του Web βγαίνουν συνέχεια και παρότι μερικές φορές μπορεί να συνεισφέρουν στο hype που δημιουργείται, μερικές άλλες προτείνουν νέες ταξινομήσεις και προσεγγίσεις που έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • η πρόσφατη μελέτη του Mills Davis του Project10X που ανακοίνωσe τη μελέτη με τίτλο “Semantic Wave 2008: Industry Roadmap to Web 3.0
    • την εξαιρετική δουλειά που κάνει σαν industry analyst ο Mills είχα την τύχη να τη δω από κοντά πέρσι το Μάρτιο στο Stanford όταν οργανώσαμε ένα συμπόσιο του Association for the Advancement of Artificial Intelligence με θέμα "The Semantic Web meets eGovernment" και ήταν ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές (όλες οι παρουσιάσεις εκείνου του συμπόσιου είναι online στο site μας).
  • το άρθρο για το Enterprise 2.0 του Andrew McAfee που είναι καθηγητής στο Harvard Business School. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο MIT Sloan Management Review, αλλά εδώ και 10 μέρες (και για λίγο καιρό ακόμη) είναι διαθέσιμο δωρεάν για download εδώ.
Όσοι πιστοί προσέλθετε!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η σχετικά γρήγορη υιοθέτηση των “Web 2.0” τεχνολογιών, με ή χωρίς την ύπαρξη συντεταγμένων εταιρικών πολιτικών, καθώς και η χρήση νέων εργαλείων για την συνεργασία και την επικοινωνία, δημιουργεί νέες προκλήσεις στο σύγχρονο management. Το Enterprise 2.0, μέσα από τη χρήση blogs, wikis, social bookmarking tools, IM κ.λπ., φαίνεται να μοχλεύει τον ενεργητικό και συμμετοχικό ρόλο του εργαζόμενου.

Κυρίως όμως το Enterprise 2.0 και η νέα τάση που αυτό δημιουργεί, ίσως να αποτελέσει μία ευκαιρία για αναθεώρηση του στρατηγικού ρόλου του λεγόμενου enterprise IT .

Αν και οι τεχνολογίες από μόνες τους συνήθως δεν είναι ικανές να φέρουν οργανωσιακές μεταλλάξεις , η διάθεση, η διαχείριση και η εκμετάλλευσή τους από τη διοίκηση μπορούν.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.