5 Μαρ 2008

Ποιό "wisdom of the crowds";

Μία πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της ομάδας Augmented Social Cognition research group του PARC έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύουμε για τα Web 2.0 sites όπως η Wikipedia.

Παρότι νομίζουμε ότι αυτά τα social-media sites είναι παραδείγματα δημοκρατικότητας στο Web, όπου εκατομμύρια χρήστες λειτουργούν σαν παραγωγοί περιεχομένου, στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Π.χ. στην Wikipedia μόνο το 1% των χρηστών είναι υπεύθυνοι για το 50% των αλλαγών, ενώ στο Digg οι top 100 Diggers έκαναν submit το 2007 το 44% του περιεχομένου (και το 56% το 2006)!

Δείτε την ανάλυση στο Slate για το Digg και την Wikipedia.

1 σχόλιο:

Fotis είπε...

Στις Online κοινότητες στις οποίες δεν υπάρχει χρηματική ανταμοιβή για την συνεισφορά content, μόνο το 1% των μελών συνεισφέρουν σε αυτό. Οι υπόλοιποι ανήκουν στην κατηγορία "παίρνω και δεν δίνω". Η περίπτωση του wikipedia είναι η μόνη στην οποία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 1,8%. (http://www.studentguru.gr/blogs/fotis/archive/2007/04/03/online-4-f-1.aspx ). Είμαι σίγουρος ότι σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει χρηματικό κίνητρο για την συνεισφορά content, η κατάσταση αλλάζει - δείτε π.χ το www.howcast.com το οποίο ανταμοίβει τους χρήστες του για να δημοσιεύουν "how-to" video tutorials..

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.