27 Μαρ 2008

Sex, money and Wikipedia

Μα τι γίνεται τελικά με το wisdom of the crowds?

Μετά από το πρώτο "χτύπημα" (όπου αποδείχτηκε ότι μόνο το crowd δεν συμμετέχει σε sites όπως η Wikipedia - δείτε το προηγούμενο post μου), έρχεται τώρα όλη η σκανδαλολογία της Wikipedia να φέρει και έναν αέρα "Ζαχοπουλιάδας" στο web 2.0 :-)

Απ΄ ότι φαίνεται λοιπόν ο συν-ιδρυτής της Wikipedia, ο Jimmy Wales (γνωστός και ως "Jimbo") είχε ερωτική σχέση με την πολιτικό (και πολύ γνωστή στα αμερικανικά media) Rachel Marsden.

To κακό - βεβαια - δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι η σχέση τους είχε ιδιαίτερη επίπτωση και στα άρθρα της Wikipedia για την Marsden.

Συγχρόνως πληθαίνουν τα άρθρα που παρουσιάζουν την οργανωτική δομή της Wikipedia σαν μία κακή ιεραρχία, με φράξιες και γραφειοκρατία.

Τέλος (για να μην ξεχνάμε και το χρήμα!) ο Danny Wool, πρώην συντονιστής χρηματοδότησης του Wikimedia Foundation (στο οποίο ανήκει η Wikipedia), δημοσίευσε διάφορα αρνητικά σχόλια για τη χρηματο-οικονομική διαχείριση της Wikipedia στο blog του, με αποκορύφωμα το ότι η "περίεργη" χρήση των κεφαλαίων του Wikimedia Foundation σταμάτησε όταν πήραν πίσω την πιστωτική κάρτα από τον "Jimbo"!

Ισως τελικά να έχει δίκιο ο Seth Finkelstein που έγραψε στην Guardian ότι "Wikipedia fits a familiar pattern of idealism being vulnerable to exploitation".

Σε κάθε περίπτωση, εγώ πιστεύω ότι το ίδιο το crowd θα ξεκαθαρίσει το τοπίο! Εάν το μοντέλο της Wikipedia είναι προβληματικό θα βρεθεί άλλη προσέγγιση.

Ηδη, ένας από τους αρχικούς συν-ιδρυτές της Wikipedia, ο Larry Sanger, έχει ξεκινήσει το Citizendium, ενώ και η Google προωθεί το δικό της project με τον κωδικό “Knol” (από το “unit of knowledge”) στο οποίο οι content submitters θα μπορούν να ψηφίζουν για τα “best entries”.

Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα του Internet!

1 σχόλιο:

Fotis είπε...

Για όσους ενδιαφέρεστε για τα επόμενα βήματα της Microsoft σε σχέση με το internet, δείτε τι ανακοίνωσε (τεχνολογικά) στο συνέδριο MIX08 στο Las Vegas (http://www.studentguru.gr/blogs/fotis/archive/2008/03/07/microsoft-mix08.aspx ). Επίσης ενδιαφέρον έχει και το keynote session στο οποίο ο Guy Kawasaki παίρνει συνέντευξη από τον Steve Ballmer..

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.